ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Întâlnire cu reprezentanții universității de stat "A.Russo" din Bălți

2014-04-16   Accesări: 3132  Vizitatori unici: 1533

La 14 aprilie a.c., la Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți a avut loc o întâlnire cu reprezentanții sferei academice dna Nelly Țurcan, dr. hab. în sociologie, dl Igor Cojocaru, dr. în informatică, și dna Elena Ungureanu, dr. în filologie. Dna Valentina Prițcan, prorector, a prezentat asistenței invitații în cadrul ședinței la care au participat cca 35 de cercetători, decani, prodecani, șefi de catedră, universitari, bibliotecari etc.

Dna Nelly Țurcan, dr. hab., conf. univ., în prezentarea "Vizibilitatatea revistelor științifice din Republica Moldova" s-a referit la indicatorii de măsurare a excelenței științifice: numărul de publicații, numărul de citări, factorul de impact al revistelor etc. A fost menționată necesitatea sporirii vizibilității internaționale a revistelor științifice prin indexarea în baze de date internaționale. Pentru a face revistele științifice vizibile la nivel național e necesară dezvoltarea Instrumentului Bibliometric Național, precum și operarea unor modificări în Regulamentul cu privire la evaluarea și clasificarea revistelor științifice.

Dl Igor Cojocaru, dr., director al Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale în comunicare, în comunicarea "Sisteme informaţionale în suportul managementului activităţii de cercetare din RM", a vorbit asistenței despre importanța conștientizării și susținerii de către comunitatea științifică a dezvoltării Instrumentului Bibliometric Național (IBN), în care la ora actuală sunt depozitate cca 30 000 de articole din revistele științifice acreditate ale cercetătorilor angajați din sfera CDI din Republica Moldova. Dumnealui a pus pe accentul pe elemente obligatoriu necesare articolelor precum CZU și DOI, precum și pe direcția nouă de dezvoltare a științei în spațiul online – webometria.

Dna Elena Ungureanu, dr., conf. cercetător la Institutul de Filologie și IDSI, în comunicarea "Scriitura și lectura de mâine", referindu-se la importanța hypertextului ca semn lingvistico-tehnologic datorat hyperlinkurilor. Acestea din urmă permit navigarea rapidă prin multitudinea de informații, incomparabil mai rapidă decât cea pe care o poate oferi biblioteca de tip tradițional. De altfel, biblioteca online este structura fundamentală a webului, adică informația este interrelaționată exact ca în biblioteca obișnuită, dar la un nivel calitativ superior. Noile simboluri pe care le generează spațiul online sunt extrem de importante și acestea trebuie să intre în atenția specialiștilor din cele mai varii domenii.

Asistența a adresat numeroase întrebări și a venit cu mai multe propuneri în vederea îmbunătățirii comunicării dintre instituții și a colaborării în cadrul proiectelor de cercetare.

Galerie foto

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Universitatea de Stat "A.Russo" din Balti, IDSI, IBN, Expert-Online
Ultima actualizare:  26-04-2014 18:19:38
Sursa:  

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova