ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Conectare cu viitorul – prin Internet – a şcolii din Sculeni

2010-09-03

La 1 septembrie a.c. dl Igor Cojocaru, director al Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, a efectuat o vizită la Şcoala-internat Sculeni, care se află sub tutela AŞM. Din partea IDSI, şcolii i-au fost donate 1 calculator performant, o imprimantă-copiator-scaner, hârtie A4, precum şi alte rechizite de birou. Pentru a facilita integrarea copiilor cu dezabilităţi în societatea informaţională, IDSI a instalat reţeaua locală pentru şcoala auxiliară Sculeni în care este conectată şi o sală de calculatoare.

Cadoul principal făcut de IDSI a fost conectarea la Internet. Materiale necesare pentru reţeaua de energie electrică şi cea de calculatoare au fost donate de către colaboratorii instituţiilor de cercetare din cadrul secţiei de Ştiinţe Economice şi Exacte. Lucrările de montare a reţelelor au fost efectuate cu drag de către specialiştii IDSI.

În mesajul său de felicitare, dl Igor Cojocaru a îndemnat profesorii să-i susţină pe elevi şi să-i ghideze în ceea ce priveşte selectarea informaţiei necesare pentru a pregăti temele la toate disciplinele studiate, utlizând calculatorul şi accesul la Internet, deoarece acesta le oferă mari posibilităţi în procesul studiului şi jocului.

Accesul la Internet va fi extrem de util atât pentru copii, cât şi pentru profesori în procesul de pregătire pentru lecţii, având în vedere că, pentru copiii cu dizabilităţi, materiale didactice în format tradiţional, adică imprimate pe hârtie, sunt foarte puţine, mai cu seamă în Republica Moldova, în timp ce Internetul oferă aproape gratis informaţie din absolut toate domeniile, către care mintea tuturor copiilor este deschisă, iar uneori, surprinzător, a celor cu dizabilităţi este chiar mai deschisă. Internetul şi multimedia vor fi cele care vor contribui la descoperirea talentelor care mai stau ascunse în copii.

Scurta prelegere de iniţiere în ale Internetului a trezit curiozitatea şi mulţumirea copiilor, fapt care a demonstrat încă o dată cât de dornici sunt aceştia de informare şi documentare. Întrebarea cea mai „în domeniu” adresată dlui Cojocaru de către un copil din şcoala a fost: Ce este Megabytul (Megaoctetul)? Le răspundem şi aici, dar şi celor care până acum nu au reţinut: Un octet (Byte), prescurtat "O" (litera majusculă, nu cifra zero), este cea mai uzuală măsură a cantității de date în sistemele informatice actuale. Un octet este format din 8 biţi şi poate stoca numerele naturale dintre 0 şi 255, unitate de măsură a informaţiilor, egală cu un milion de bytes (octeţi). Dar ca să înţeleagă ce e e un byte, sperăm să le ajute instrumentele de lucru donate – ca să înveţe, într-un viitor nu prea îndepărtat – cum să utilizeze în folosul societăţii INFORMAŢIA.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Internet
Ultima actualizare:  16-11-2012 11:37:35
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova