ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Un dicţionar ilustrat pentru toţi

2014-09-03   Accesări: 7751  Vizitatori unici: 2214

Editat cu sprijinul Ministerului Culturii, Editura Arc a scos pe piaţa editorială din Republica Moldova un nou produs editorial: “Dicţionar tematic ilustrat (Locuinţa. Alimentaţia. Vestimentaţia. Îngrijirea corpului)”, 2014, 272 p., autor Elena Ungureanu, dr. în filologie, cercetător ştiinţific superior la Institutul de Filologie şi la IDSI). Lansarea a avut în cadrul Salonului Internaţional de carte, ediţia a XXIII-a, consacrată integrării europene, cu genericul “Cărţile unesc Europa”, la Biblioteca Naţională la 2 septembrie, 15.00.

Vorbitorii prezenţi la eveniment (dr. Tatiana Cartaleanu, moderatoarea evenimentului, dr. Aliona Zgardan-Crudu, profesoare la Universitatea “Ion Creangă” din Chişinău, dr. hab. Inga Druţă, directorul Centrului de Terminologie al Institutului de Filologie al AŞM, Sergiu Orehovschi, director adjunct şi profesor de română la Liceul Teoretic “Spiru Haret”, dr. Maria Cosniceanu, IF al AŞM, dr. Igor Cojocaru, IDSI) au remarcat ţinuta poligrafică atractivă a dicţionarului, originalitatea dicţionarului editat care satisfice mai multe aşteptări ale consumatorului de carte lexicografică: în primul rând, oferă ilustraţia absolut a tuturor temenilor selectaţi, şi sunt selectaţi numeroşi termeni uzuali a căror denumire exacta nu o cunoaşte, din păcate, nu doar vorbitorul de rând al limbii române din spaţiul basarabean, dar adeseori nici cei mai buni cunoscători ai ei sau cunosc termenii respectivi mai bine în alte limbi. Câteva exemple: lucarnă – fereastră mică, amenajată pe un versant al acoperişului; bovindou – o fereastră ieşită în afara construcţiei, un fel de balcon închis; copertină sau marchiză, lambriu (vagonka în rusă). ... tavan – extensibil sau fals, Sala Azurie a AŞM este dotată cu un superb tavan extensibil, cremonă – dispozitivul metalic îngropat în rama uşii sau ferestrei mai ales de tip termopan, care se mişcă când sunt acţionate de un mâner. Cele mai mari probleme le creează utilizarea îmbinărilor de cuvinte. De exemplu, toată lumea cunoaşte şi utilizează cuvântul fereastră, tipurile de ferestre însă sunt cunoscute mai ales specialiştilor, dar adesea nici măcar acestora. Şi nu e vorba că trebuie să cunoaştem cu toţii o terminologie de specialitate greoaie; este vorba de denumiri uzuale pe care trebuie să le însuşim ca să nu vorbim prin semne disperate ale mâinilor care să sugereze imaginea, formatul, mărimea, deschiderea, unghiul ş.a.m.d. Atunci când vrem să comandăm tâmplarului un anumit fel de geam sau fereastră, ideal ar fi să spunem clar ce fel de fereastră dorim. Ferestrele moderne, de exemplu, de tip termopan, pot fi: culisante, batante, oscilante, suflante, pivotante, în funcţie de tipul de deschidere. Batantă, de exemplu, este cea care se deschide în plan orizontal, clasică. Mai nou, fereastra osilobatantă este una dintre cele mai frecvent solicitate.

Pe lângă faptul că termenii selectaţi sunt grupaţi tematic (dicţionarele de acest fel se mai numesc vizuale sau ideografice), adică fac parte dintr-un câmp conceptual, acoperind cele 4 mari domenii specificate în subtitlu, un alt atu al dicţionarului constă în faptul că toţi termenii-titlu sunt traduşi în 3 limbi (engleză, franceză, rusă), cele mai frecvente pentru utilizatorul din RM, precum şi relaţionaţi cu alţi termeni din acelaşi dicţionar. Dotat la finele lui şi cu 3 indici de termeni în cele 3 limbi în care au fost traduşi termenii.

Dl Igor Cojocaru a menţionat, glumind, că alegerea tematicii a fost foarte reuşită, deoarece fiecare om vrea să trăiască bine, să mânânce bine, să se îmbrace bine şi să arate bine. Pentru ca informaţia de acest fel să ajungă mai rapid la publicul larg, IDSI a elaborat un fragment al acestui dicţionar în versiune online, în care legăturile între definiţii sunt vizualizate prin hyperlinkuri, la adresa http://idsi.md/dictionar_tematic_ilustrat.

Mulţumind celor implicaţi total la elaborarea dicţionarului, autoarea a recunoscut ca acesta constituie produsul unei întregi echipe – echipa ARC. A mai spus de asemenea că aşteaptă cu recunoştinţă din partea oricărui cititor interesat obiecţii şi sugestii de îmbunătăţire, dictionarele fiind întotdeauna opere aperta, adică opere deschise, cum spunea un mare semiotician Umberto Eco. Deja îşi doreşte o ediţie îmbunătăţită, poate chiar color.

În cadrul salonului de carte dicţionarul poate fi achiziţionat cu o redicere substanţial de preţ, iar ca bonus – Dicţionarul greşelilor de limbă semnat de reputatul lingvist Valentin Guţu.

Galerie foto

Interviu cu dr. Elena Ungureanu, emisiunea "E joi, punem cărţile pe masă" la Jurnal TV
 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: lansare, Elena Ungureanu
Ultima actualizare:  17-09-2014 16:57:49
Sursa:   IDSI 

 
3
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova